viernes, 4 de diciembre de 2020

4. L'esgrima a l'escola

 

El dia 17 de novembre vam gaudir d'una sessió d'esgrima impartida amb l'ajuda de Laura Ruíz Sanchis, que va participar als Jocs Olimpics, per tant, va ser una oportunitat immillorable per començar a aprendre aquest esport de la millor manera possible. Mai abans havia practicat l'esgrima, i tampoc recorde haver-la vist per televisió, però sí que la coneixia. 




Després d'haver-la experimentat, em sembla apta per a incloure-la en l'Educació Primària, segons el Decret 108/2014, l'aplicació d'aquest esport es podria justificar dins del bloc 2 (Habilitats motrius, coordinació i equilibri, activitats en el medi natural) de 5è de Primaria, on es treballen continguts com el següent: "Reconeixement i aplicació de les habilitats motrius en jocs i activitats fisicoesportives (d’oposició, de cooperació, de cooperació-oposició, etc.) ajustant, la seua realització als entorns i al grau d’incertesa". La pràctica de l'esgrima podria ser inclosa dins d'aquest contingut, perquè requereix d'habilitat motriu, sent un esport d'oposició on es treballa també la coordinació oculomanual, l'equilibri, tant estàtic com dinàmic, i la percepció de l'espai, entre d'altres.

Ben és cert que els materials oficials per practicar l'esgrima poden resultar una mica cars, però, Laura ens va ensenyar com fabricar els materials necessaris amb objectes quotidians, de manera que es converteix en un esport molt més inclusiu i assequible.

El materials són els següents:
- Una vara d'estor.
- Un tap de vi.
- Un xurro de piscina.
- Cinta adhesiva.
- Ulleres de protecció (poden ser de bussejar, per exemple).

Els passos per a fabricar el floret són:
1- Posar el tap de vi a l'extrem de la vara d'estor, assgurant-nos que no caiga usant la cinta adhesiva.
2- Tallem un tros del xurro, de 2 o 3 centímetres de gruix, i ho col·loquem per l'altre extrem de la vara, deixant, aproximadament, un pam d'espai per a la mà.
3- Posar cinta adhesiva en el mànec per a fer-lo més còmode i facilitar el seu maneig.

Finalment, m'agradaria proposar tres exercicis relacionats amb aquest esport:

Primer, caldria ensenyar bàsicament el desplaçament i la postura de guàrdia.

- Joc d'animació: Utilitzant mitja pista, la mitat dels alumnes portaran el seu floret i tractaran de tocar a la resta dels alumnes desplaçant-se com han sigut ensenyats previament, els alumnes que han sigut tocats, hauran de repetir dues vegades la postura de guàrdia. Després s'intercanvien els rols.

- Part principal: Els alumnes es posaran per parelles i faran curts combats, després canviaran de parella, aquells que hagen guanyat s'enfrontaran a un altre que haja guanyat, i qui haja perdut s'enfrontarà a un altre alumne que també haja perdut. D'aquesta forma, s'intenta que els combats siguen els més equilibrats possible i que tots se senten amb opcions de guanyar.

- Tornada a la calma: Per torns, un alumne es col·loca enfront de la classe i ha de realitzar un moviment que la resta de la classe imitarà. Pot ser relacionat amb l'esgrima com la guàrdia, el fons, els desplaçaments (marxar i trencar), o simplement fer un estirament de les zones musculars que s'hagen treballat durant la sessió.

4 comentarios:

  1. La NOTA de esta entrada es un 9,5. Me parece muy interesante todo lo se comenta en ella. En primer lugar, el hecho de situar este deporte en uno de los bloques del currículum de Educación Primaria, ya que en este únicamente se le da importancia a los deportes de masas y se dejan de lados otros menos conocidos pero que son igualmente válidos para el proceso de desarrollo de los estudiantes.
    En segundo lugar, que proporcione alternativas a los materiales de esgrima que son algo caros y cómo fabricarlos, ya que así más gente puede acceder a este deporte, independientemente del nivel económico que posea.
    Por último, yo no sé mucho sobre este deporte y, por tanto, no sé cuál es la mejor manera de enseñarlo, pero las actividades me parecen llamativas para los estudiantes y originales.

    ResponderEliminar
  2. Bona vesprada Noé, aquesta entrada m’ha semblant super interessants ja que nosaltres (el grup del mati) no hem dut a terme aquesta sessió. Per tot el que contes, intuisc que va ser una sessió molt divertida on aprenguéreu moltes coses i gràcies a la teua redacció; la resta de companys que no assistirem em aprés també molt sobre aquest esport.
    El fet de que ens expliques com crear el material de forma casolana és d’agrair, ja que normalment tot aquest material és prou car i açò és un impediment per a dur-lo als col·legis.

    Així doncs, la nota que li fique a aquesta entrada és de 9. Bon treball!

    ResponderEliminar
  3. Enhorabuena esta entrada está de 10. Me ha parecido muy interesante para practicar con mis futuros alumnado. En mi caso, no sabía mucho de este deporte y la verdad que me ha sorprendido.
    Nuestra clase no ha tenido la oportunidad de practicar esta sesión, por lo tanto, me parece que lo has explicado todo perfecto.
    La nota es de un 10.

    ResponderEliminar
  4. Després de llegir aquesta entrada, m'he sorprés de que es puga practicar a Primaria i, com molt bé ens ha explicat Noe,amb els materials esmentats i, sobre tot, que aquests són fàcils i econòmics d'aconseguir. També m'agradaria destacar les activitats plantejades sobre esgrima ja que es veuen molt interessants i enriquidores. La meua nota és un 9'5.

    ResponderEliminar